Wat is life coaching voor mij?

Gepubliceerd op 7 augustus 2020 om 16:27

De definitie van coaching is,  volgens Wikipedia, de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden. Genezing is nadrukkelijk niet het doel en ziekte niet het uitgangspunt. 

Coaching is geworteld in de positieve psychologie, een snelgroeiende stroming in de psychologie die uitgaat van veerkracht, optimaal functioneren en positieve gezondheid. Positieve psychologie richt zich op het versterken van de mogelijkheden van de mens om een plezierig, zinvol en betrokken leven te leiden.

 

Mijn visie op (life) coaching

 

Groei stimuleren is - voor mij - de kerntaak van een coach. Op zoek gaan naar wat er wel goed gaat en wat je wel goed kan en waar we die vaardigheden kunnen toepassen op andere vlakken van ons leven waar het mogelijks wat minder goed loopt.

 

Door het stellen van gerichte vragen, kan een coach je gedachten en gevoelens op een rij helpen zetten. Deze gedachten en gewoontes vormen de basis van de resultaten die je leeft. Sommige resultaten zijn bewust bereikt, anderen zijn er gewoon. Wil je andere resultaten dan is de beste manier om daaraan te beginnen al die (on)bewuste gedachten aan het licht brengen. 

 

Ik heb al veel inzicht gekregen in mijn eigen gedachten-  en probeer steeds beter te worden in het gericht kiezen van wat ik wil denken en welke gedachten mij tegenhouden actie te ondernemen. Neem nu deze blog, voor ik eraan begon te werken heb ik mijn gedachten op papier gezet en geloof me, die waren niet bijzonder positief of inspirerend. Als ik deze had laten "loslopen" als een peuter met een missie, dan had ik foto's van dramatische katten van bored panda gepost in plaats van deze tekst.

 

Maar in plaats daarvan heb ik de gedachten tegen het licht gehouden en mezelf gevraagd of ze nuttig waren en of ze me zouden helpen te bereiken wat ik wil.

 

Dat is coaching voor mij: de gedachten die continu door ons hoofd schieten zichtbaar maken. Het omzetten van de onbewuste en automatische processen in bewust denken. Zoals het leegmaken van een keukenkast, je ziet wat er aanwezig is en in welke staat. Sommige borden passen niet bij elkaar, er zijn misschien kommen waar een stukje van is afgebroken of een theekopje waar het oor opnieuw aan gelijmd is. Na het uitruimen komt het leuke gedeelte, alles opnieuw een plaatsje geven. Wat vind je mooi? Wat wil je houden? Wat ontbreekt er nog? Bewust kiezen voor nieuwe gedachten en overtuigingen. Wat wil jij en wat heb jij nodig om je doel te bereiken?

 

Want als we de peuter in onze hersenen de boel laten leiden en we geen aandacht schenken aan de gedachten kunnen we meegesleurd worden door de continue stroom aan berichten van onze hersenen en ergens uitkomen waar we niet willen zijn. 

 

Wanneer ik me te veel laat meesleuren door die stroom aan gedachten, zonder daar al te veel bij stil te staan, dan antwoord ik sneller op automatische piloot wanneer iemand vraagt hoe het met me gaat. Dan is het "druk, druk, druk" of "tis ça va". Nu ik weet dat dat ook maar gedachten zijn die er voor zorgen dat het alleen maar druk, druk, druk is of gewoon ça va is, wil ik me liever meer bewust zijn en die kleine peuter opvoeden met vallen en opstaan en misschien antwoord ik dan wel eens "het gaat super".

 

Mijn missie als (life) coach:

 

Als coach werk ik vooral met mensen die zich wel "ça va" voelen, maar die er klaar voor zijn om meer uit het leven te halen. Mensen die worstelen met bepaalde problemen of steeds weer tegen dezelfde zaken aanlopen, maar voor wie naar een psycholoog gaan een te grote stap is. Vanuit acceptatie en mildheid ondersteun ik hen in de zoektocht naar de gedachtes, gevoelens en acties die de huidige situatie creëren. Samen gaan we op zoek naar helpende gedachten, positieve gevoelens en acties om toe te passen in je leven.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.