Morgen is een nieuwe dag

Gepubliceerd op 2 oktober 2020 om 11:09

Ik had vandaag een ontzettend lieve vriendin van mij aan de telefoon. Ik hoorde aan haar stem en haar antwoorden dat ze zich niet helemaal lekker in haar vel voelde. Toen ik ernaar vroeg zei ze dat het niet belangrijk was want dat er anderen zijn die het veel zwaarder hebben dan haar en dat ze dus niet mocht klagen.

Ik heb haar gezegd dat ik dat onzin vind, iedereen heeft zijn leven en iedereen heeft daarin zijn uitdagingen. Volgens mij is pijn gewoon pijn. Voor iedereen is dat anders en voor iedereen geldt dat zijn pijn niet meer of minder pijnlijk is dan die van iemand anders. Ieder heeft zijn grenzen en voor iedereen zijn die persoonlijk. Er is geen goed of fout, meer of minder. Er is alleen wat jij voelt.

 

We hebben als Vlamingen nog al eens de neiging om door te gaan tot we op ons tandvlees zitten, want we zouden maar eens als “trunte” worden afgeschilderd. Maar het probleem is dat we meestal voor onszelf als eerste met een verfborstel in de aanslag klaar staan. We gaan vaak uit van wat anderen over ons denken, maar vergeten verantwoordelijkheid te nemen voor wat we zelf over onszelf denken.

 

Wat een ander van ons denkt, als we dat al te weten komen, kan ons eigenlijk niet raken. Het enige wat ons raakt is welke betekenis we daaraan geven. We hebben geen impact op hoe mensen over ons denken en hoe ze zich voelen als wij ons doen. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedachten en bijgevolg dus ook zijn gevoelens. Moesten wij daar invloed op hebben dat zou iedereen (maar dan ook echt iedereen) dezelfde mening hebben over ons en dat is simpelweg niet zo. Iedereen ziet ons, en wij zien anderen, door een gekleurde bril. Gekleurd door onze ervaringen en ons kader.

 

Dus wees lief voor jezelf en mild. Behandel jezelf zoals je je beste vriend of vriendin zou behandelen. En weet dat jij, net als iedereen, recht hebt op je gevoelens zelfs als je het globaal genomen en objectief gezien nog zo goed hebt. Het leven is fifty-fifty en het is dus best oké om af en toe eens goed te vloeken of te ventileren. Je hebt evenveel waarde en evenveel recht als anderen om het eens volledig gehad te hebben met je situatie.

 

Morgen is een nieuwe dag.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.